ARTICOLE

Peleti

Peleţii sunt o alternativa economica si ecologica la gaze, carbune sau petrol. Este o solutia rentabila utilizarea peletilor ca si combustibili pentru încălzirea caselor unifamiliale, a pensiunilor izolate, a serelor, a halelor, precum și a clădirilor pentru care nu exista posibilitatea de racordare la încălzirea centralizata a orașului. În cazul peletilor, avem un raport favorabil între costurile incalzirii cu peleti și eficiența încălzirii casei.

Peletii biomasa

Peletii sunt clasificati ca biomasă, materia prima utilizata in procesul de fabricatie este reprezentata de: resturile vegetale din agricultură sau silvicultură, cereale, paie, rumeguș,  așchii de lemn, samburi, plante lemnoase.

Comparația intre alti combustibili solizi de exemplu cărbunele obișnuit cu peletii este  în favoarea acestuia din urmă, chiar daca cărbunele sau lemnul sunt combustibili mai ieftini. Pe de alta parte puterea calorică și prețul combustibilului nu sunt singurele criterii care ar trebui luate în considerare atunci când alegeți o metodă de încălzire. Pentru utilizatorii casnici sau privati, care cauta o solutie pentru incalzirea locuintelor, a serelor, a halelor, a spatiilor comerciale , este foarte important ca mentenanta cazanului să nu fie consumatoare de timp sau complicată, iar combustibilul ars să nu emită substanțe nocive în atmosferă. Este o activitate neplacuta alimentarea frecventa a cazanul, la ore nepotrivite, curatarea prea deasa a sedimentelor corozive depuse pe peretii cazanului, inhalarea aerului incarcat cu fum. Carbunele nu este clasificat ca sursa de energie regenerabila,  pentru ca odata extrase depozitele acestea nu pot fi restaurate. Peletii sunt produsi din deseuri de lemn , materia prima pentru productie provine din prelucrarea lemnului de catre fabricile de cherestea care valorifica deseurile pentru a produce combustibil ecologic. Amintiți-vă , chiar și un cazan pe combustibil solid foarte capabil ar trebui să fie alimentat mai des in comparatie cu cazanul pe peleti acesta fiind alimentat automat cu peleti din rezervorul sau buncarul cu peleti, fara praf, mizerie si mirosuri neplăcute. În acest moment, merită, de asemenea, să adăugăm că cenușa creată în procesul de ardere a peletelor este un îngrășământ valoros, în timp ce cenușa de cărbune este complet inutilă. Dacă nu cumpărați carbune în saci, ar trebui să-l carati in galeti în camera centralei , ceea ce înseamnă actiuni repetate de la locul de depozitare și pana in camera tehnica. Între timp peletii sunt un combustibil atât de curat,  încât pot fi depozitati în camera centralei, cu atât mai mult cu cât sunt ambalati în saci de plastic convenabili, ceea ce facilitează transportul si depozitarea in siguranta

În timpul sezonului rece, discuțiile despre smog, care sufocă nu numai orașele mari, ci și localitatile mici, nu încetează. Trecerea la peleti este benefică pentru toată lumea. Încălzirea locuintei prin arderea peletilor, un combustibil ecologic, are un impac pozitiv  nu numai asupra familiilor noastre și a locurilor din apropire ci și asupra generațiilor viitoare care, datorită cazanelor pe peleți, a cazanelor clasice adaptate cu arzatoare pe peleti, vor inhala un aer curat.